Tandir-kebab

kebab

Bucatile mari de carne de oaie, in prealabil sarate si aromatizate cu mirodenii, se agata in tandir. Se inchide cenusarul, crapaturile de la capacul de sus se astupa cu lut si se lasa pentru trei-patru ore. La fundul tandirului se poate pune gaina, pulpa sau chiar cartofii! Zeama si grasimile carnii de oaie vor picura pe ele si le va face si mai gustoase.

In partea de sus a tandirului este mai multa caldura, de aceea bucatile mari trebuie puse anume acolo, iar pe ”raftul de jos”, unde este un pic mai racoare, este cel mai potrivit loc pentru carnea de gaina si cartofi.

Nivelul de jos al produselor este dispus pe grilaj, care, la randul lui, este asezat pe un vas larg cu apa. Apa, evaporandu-se, nu permite carnii sa se usuce, iar circuitul apei in natura, proces cunoscut din scoala, face ca toata apa sa se adune in locul de unde a pornit. Ca rezultat, tocmai in acel vas se formeaza un bulion excelent, in care apoi se pot pune cartofi, morcov, ceapa, obtinand o surpa la tandir foarte gustoasa!

In mod traditional, aceasta mancare se gatea in Surhandaria, in sudul Uzbekistanului. In calitate de condiment de baza se intrebuintau ramurelele de ienupar de munte, foarte aromat si placut, dar necomestibil.