Cuptor de lut unic din Asia Centrala

raz

Tandirul este un cadou excelent al Orientului Antic pentru un adevarat cunoscator al mancarii gustoase si folositoare!

Secretul principal al tandirului este ca gatitul mancarii se face nu la foc deschis, ci prin degajarea uniforma puternica a caldurii peretilor, ceea ce contribuie la pastrarea microorganismelor folositoare, totodata produsul ramanand suculent, pierzandu-si cea mai mica parte din volum si greutate.

Mancarurile la tandir sunt o satisfactie pentru gurmanzi. Este un gust de-a dreptul unic. Iar frigaruile gatite la tandir sunt culmea tuturor mancarurilor! A descrie in cuvinte gustul unei mancari din carne aromata, de o fragezime fantastica, care se topeste in gura, este acelasi lucru precum a incerca sa redai in cuvinte sunetul violoncelului…

Tandirul este bun nu numai pentru frigarui, in el usor se poate coace peste, pasare, vanat, piciorul de miel, iepure, legume, ciuperci, piine. In acest cuptor cu usurinta se poate coace o gasca, iar gatitul pulpei sau a ciolanului in genere nu va prezenta nicio dificultate. Toate acestea se gatesc rapid si la o temperatura inalta, de aceea mancarea iese foarte suculenta. Bucatele gatite la tandir au un aspect apetisant, sunt aromate, iar principalul este ca in ele lipseste grasimea incinsa, daunatoare sanatatii.

In timpul gatitului la tandir nu va va impiedica vintul, ploaia sau gerul, doar focul se aprinde inauntrul cuptorului propriu-zis, incalzindu-i peretii. Nu este nevoie sa va aflati in permanenta langa tandir, sa urmariti focul ca la mangal, sa intoarceti mancarea sau sa rotiti frigarile, doar in tandir frigarile se agata vertical si frigaruia va fi gata in medie in 8-12 minute.

Modul de utilizare
Pregatirea pentru lucru
Scoateti capacul mare de sus. Depuneti lemnele uscate inauntrul corpului pe barele de gratar la 2/3 din volumul cuptorului si aprindeti-le. Temperatura de lucru va fi atinsa in circa 1 ora, in functie de lemnele intrebuintate, cantitatea acestora si volumul tandirului. Este de preferat sa intrebuintati lemnele de pomi fructiferi, ca si pentru mangal. Puteti utiliza carbunele usor (mangalul). Dupa ce pe peretii interiori ai tandirului va disparea funinginea, adica acestia vor deveni curati, acoperiti tandirul cu capacul mare. La terminarea arderii este necesar sa va convingeti de lipsa lemnelor nearse, dupa care trebuie sa eliberati partial tandirul de carbuni cu ajutorul vatraiului si a lopatelei. Carbunii trebuie sa stea intr-un strat subtire pe barele de gratar sau sub ele. Inchideti cenusarul. Tandirul este pregatit pentru lucru! La incalzirea maxima se admite aparitia unor mici fisuri, care nu influenteaza lucrul cuptorului. Cu instructiunile vizuale puteti face cunostinta aici.
Pregatirea
Agatati frigarile cu carne, pasare, peste, legume, inchideti capacul. Prima partida de carne este gata in 10-15 minute; prima partida de peste este gata in 7-10 minute; legumele sunt gata in 3-5 minute. Nivelul de coacere se regleaza prin admisia aerului in tandir (prin cenusar, capacul mic de sus). La o singura aprindere a tandirului pot fi gatite doua partide de produse, insa durata gatitului celei de-a doua partide va creste de doua ori.

Masuri de precautie
Nu aprindeti tandirul in spatii inchise! La aprindere, inaltimea flacarii poate atinge 1 m. Nu turnati apa peste tandirul fierbinte! Nu permiteti accesul copiilor la tandirul incalzit! Respectati normele de protectie impotriva incendiilor!
 
Emisiuni TV despre Noi
Urmariti cateva emisiuni despre noi si modul in care puteti prepara bucate in acest cuptor minunat